picture

 

Nanga Sumpa Lodge 

Lawatan ke rumah panjang yang sering kemuncak lawatan ke Sarawak, yang menawarkan melihat ke dalam gaya hidup dari pelbagai suku kaum yang ada untuk generasi tinggal di pedalaman Borneo. Walaupun terdapat banyak kawasan di Sarawak di mana rumah-rumah panjang boleh dikunjungi, Ulu Ai adalah salah satu yang terbaik. Apa yang membuatkan Ulu Ai begitu istimewa adalah alam semula jadi dan pemandangan yang menakjubkan. sungai bersih dan sungai hutan, menyegarkan air terjun dan kawasan tidak terganggu hutan hujan membolehkan anda untuk menggabungkan pelbagai aktiviti luar dengan lawatan rumah panjang.

lawatan dan aktiviti Borneo Adventure di Ulu Ai tertumpu kepada kami Nanga Sumpa Lodge. Terletak di tebing Sungai Delok, kira-kira 1 ½ jam perjalanan bot panjang dari Ai Lake Batang. operasi yang memenangi anugerah ini telah ditubuhkan pada tahun 1987 dengan kerjasama penduduk Nanga Sumpa rumah panjang. Rumah persinggahan ini kini terdiri daripada bangunan utama yang lebih tua yang mengandungi ruang makan, dapur dan kakitangan bilik campur dua sayap penginapan baru yang dibina pada tahun 2014.

Tiga Bilik Forest baru adalah kira-kira 35 m2 dalam saiz dan mempunyai bilik mandi di dalamnya. Bilik-bilik mempunyai mesh pada tingkap untuk menjaga serangga keluar. Tiga bilik berkongsi ruai gaya Iban, atau serambi dilindungi. Setiap satu daripada bilik Forest selesa boleh memuatkan empat orang. Bilik-bilik yang luas sesuai untuk keluarga atau pasangan yang mencari tahap yang lebih tinggi keselesaan dan privasi daripada yang sebelum ini ditawarkan di Nanga Sumpa Lodge.

The Ruai sayap baru ini menawarkan bilik-bilik dengan kemudahan bilik mandi berkongsi. Bangunan ini mempunyai lima bilik tetamu, ruang pelbagai guna dan blok mandi dan tandas sendiri. The Ruai dikaitkan dengan Bilik Forest baru dan pembinaan rumah persinggahan utama dengan laluan pejalan kaki kayu.

penjana A membekalkan elektrik 6,30-10,30 pm untuk kuasa lampu utama dan peminat. nightlights solar menerangi tempat awam, laluan pejalan kaki dan bilik mandi. Makanan disediakan di rumah persinggahan dan mempunyai nasi, mi, ayam, ikan, sayur-sayuran hutan segar dan makanan tempatan lain.